Image

Linnea Sannelind

Alder: 30 år
Bopæl: Gällivare
Familie: Sambo og to børn
Arbejde: Boliden Aitik siden 2010
Jobtitel: Produktionsarbejder / Arbejdsleder

 
I efteråret 2018 var Tranemo på fototur til Aitik, Bolidens mine udenfor Gällivare, som også er Sveriges største kobbermine. Der mødte vi Linnea, som er ansat hos Boliden. Hun lovede at stille op som model til Tranemos nye beklædning til katalog 2019. Derudover hjalp Linnea os med forslag til miljøer rundt omkring i minen, der bedst illustrerer brugen af tøjet. Hun mente, at vi måtte tage med ned til bunden af minen, hvor selve udvindingen sker, for at få en bedre forståelse af virksomheden.

 

Bilturen

Turen til bunden ved minens åbning er over ti kilometer lang. Vores bil føles lille på den ni meter brede vej og følelsen bliver endnu mere intens, da vi møder en af de store lastbiler. De fire meter i diameter, store hjul, får jorden til at ryste da vi passerer den. Da vi når til bunden, finder vi den store gravemaskine ved siden af en bjergvæg, en skrigende lyd skærer igennem stilheden i daggryet, da den skraber en skovlfuld bjergmalm op. Lyden af denne enorme maskine, leder tankerne hen på et forhistorisk monster. Det er blandt andet denne maskine Linnea betjener til hverdag.


Kan du beskrive hvad dit arbejde består i, her i minen?
Jeg kører læssemaskiner, gravemaskiner, dumpers og gummiged, de fleste maskiner vi bruger i produktion her på Aitik. Jeg arbejder også som arbejdsleder og koordinerer teamets arbejde.


Hvorfor kom du til at arbejde på Aitik?
En stor del af min familie har arbejdet her og det faldt derfor naturligt for mig. Derudover har jeg altid været fascineret af de store maskiner. Arbejdspladsen er tryg og selskabet tager sig godt af sine medarbejdere og fokuserer meget på sikkerhed og velvære. Boliden er en lydhør arbejdsgiver, der ser det som en selvfølgelighed at familien til tider kommer før arbejdet.


Hvilke udfordringer har du i dit arbejde?
Som formand har jeg et ansvar for at opnå vores produktionsmål. Det kan være svært at håndtere de forskellige roller som formand og samtidig være en del af holdet med mine kolleger, selv om jeg kan lide denne dynamik.


Hvad synes du er det vigtigste ved dit arbejdstøj?
Det skal være slidstærkt, i mit arbejde hvor der er snavs og støv. Det er vigtigt, at det er funktionelt, med gode lommer, og på de rigtige steder. Det skal også være komfortabelt og til at bevæge sig i, når vi skal ind og ud af maskinerne.


Hvis du fik lov at ønske noget i forhold til dit arbejdstøj – hvad skulle det så være? 

Tidligere har vi haft arbejdstøj som har været tæt, stift og ubehageligt. Efter nogle gange vask er det kun blevet værre og til tider gnaver bukserne på benene. Jeg vil gerne bære beskyttelsestøj i stretch, som er åndbart, fordi jeg sidder mange timer i de store maskiner. Præcis som de nye stretchbukser som jeg blev fotograferet i tidligere i dag. De sad perfekt og var samtidig smidige og lette at bevæge sig i.


Hvordan er det at arbejde på Aitik som kvinde?

Jeg har tidligere arbejdet på en lignende arbejdsplads, hvor jeg måtte bruge albuerne for at komme frem. Der har været ledere som ikke mente, at kvinder har berettigelse i denne branche. Under min professionelle karriere, har miljøet for kvinder ændret sig meget. Vi er mere accepterede i dag, og du behøver ikke at være hårdhudet for at passe ind. Aitik føles virkelig som et sted for alle.