VEJRBESKYTTELSE

EN 342 EN 343  EN 13758-2

Symbol EN 342

EN 342
Beklædning til beskyttelse mod kulde

Denne standard specificerer PPE-beklædning, som anvendes ved arbejde i kolde miljøer.


Den kræver test af effektiv varmeisolering (værdi i m²K/W), luftgennemtrængelighedsklasse 1-3 og modstand mod vandgennemtrængning klasse 1-2. En tøjkombination (f.eks. Et todelt sæt eller en kedeldragt) skal opnå resultater på termisk isolering og åndbarhed for at være CE-mærket med EN 342-symbolet - vandindtrængningstesten er valgfri. En komplet beklædningskombination består af et 3-lagssystem med type B, undertøj dvs. et inderste lag med undertøj, et isolerende mellemlag og et ydre lag med certificerede tøj sammen med sokker, balaclava, handsker og støvler. Den målte værdi af den varmeisolering giver minimumstemperaturen, hvor kroppen har en behagelig temperatur. I den opdaterede version af standarden EN 342: 2017 er testene blevet ændret, og lufthastigheden er også inkluderet i beregningen. Tranemo vil løbende opdatere certificeret beklædning.
Symbol EN 343

EN 343
Beklædning til beskyttelse mod regn

Denne standard specificerer PPE-beklædning, som anvendes under arbejde i regn, sne, tåge og i fugtigt vejr. 


I henhold til den seneste version af standarden, EN 343: 2019, er tøjet og sømmene testet for vandindtrængning (vandtæthed) klasse 1-4 og vanddampmodstand (åndbarhed) klasse 1-4, hvor klasse 4 er det højeste niveau. Beklædningsgenstanden skal opnå et resultat på begge test for at være CE-mærket med EN 343-symbolet. Tøjets åndbarhed påvirkes af konstruktionen, og det er almindeligt, at beklædning uden foer opnår EN 343 klasse 4: 4 (det samme som det ydre stof), mens foret beklædning i samme ydre stof kun opnår for eksempel EN 343 klasse 4: 2. I disse tilfælde er det foringen i beklædningen, der påvirker permeabiliteten af vanddampmodstand (åndbarhed).


Testmetoden for vandtæthed af beklædning i vandsøjletryk er tilføjet til standarden. Denne test er valgfri. Den forrige version af standarden (EN 343: 2003 + A1 2007) har 3 klasser. Kravene i klasse 1-3 for modstand mod vandindtrængning er de samme i begge versioner af EN 343, men klasse 4 har højere krav. Resultatet af vandgennemtrængningen er også blevet udvi et med en 4. klasse, og niveauerne for hver klasse er lidt ændret. Kun klasse 1 er den samme i begge versioner. Certificeringer i henhold til den gamle version EN 343: 2003 + A1 2007, er stadig gyldige. Tranemo vil løbende opdatere certificeret beklædning.


Testmetoden EN 20811 (Bestemmelse af modstand mod vandindtrængning) giver et resultat i millimeter vandsøjle (mmH2O) eller Pascal (Pa). Tranemo betegner beklædningsgenstande med en vandsøjle > 5000 mm (50000 Pa) som vind- og vandtæt. Dette giver en god beskyttelse i regn eller dårligt vejr. I længerevarende perioder med kraftig regn anbefales traditionelt lamineret regntøj.
Symbol EN 13758-2

EN 13758-2
Beskyttelse mod UV-stråling

Standarden specificerer kravene til klassificering og mærkning af langærmede beklædningsgenstande, der giver brugeren UVA + UVB-beskyttelse over 40 UPF (Ultraviolet Protection Factor. Tranemo 50+). 


Alle tekstiler beskytter brugeren mod solen, og risikoen for at blive forbrændt af UV-stråling afhænger af stoffets tykkelse. Denne standard indikerer, at beskyttelsen er høj. Testmetoden for stoffer er EN 13758-1.

Väderskydd